Yoga handlar om att skapa balans.

Balans, det handlar inte bara om att kunna stå på ett ben i trädets position eller att hålla ut länge i skulderstående.

För att skapa balans i livet behöver du ha både och, av det mesta.
 
För mig är yogan redskapet som gör det möjligt för mig att känna in vad som är balans för mig, och att acceptera att jag består av olikheter. Olikheter som kompletterar varandra.

För att du ska vara du, behöver alla egenskaper få finnas. Utan mörker finns inte ljus. Utan sorg kan inte glädje existera. Vi
består av polariteter, som vare sig vi vill eller inte, följer oss geom livet. Att få skratt, gråta, hata och älska, att vara energisk och att vara lat, det ingår i livet.

Jag skapar t.ex. balans i mitt liv genom att ha yoga i den ena vågskålen och boxning i den andra. De två ytterligheterna komplettarar varandra. Yogan och ett medvetet andetag ger mig uthållighet i boxningen. Yogan stärker muskulaturen inifrån, så att jag kan utmana de större mer ytliga muskelgrupperna i boxningen. Boxningen å andra sidan, ökar mitt flås och styrka. Jag upplever sinnesro och mjukhet i yogan, medan boxningen ger mig jävlar anamma. 
 
När jag leder Sagoyoga eller Familjeyoga får jag ta del av barnens underbara, spontana energi, som smittar av sig på oss vuxna som deltar. På mina Medicinska yogapass på stol omges jag av en lugnare mer eftertänksam energi. Med vuxna som har ett och annat med sig i bagaget. 
Men, alla har något gemensamt, behovet av att skapa balans. För mig blir det tydligast då vi under ett yogapass växlar från rörelser och fysisk utmaning till avslappning.
Att ha förmågan att kunna stänga av allt "görande"  och alla måsten för att ta en välbehövlig paus, är något som vi alla behöver träna på. 

Kommentera gärna: